Ik stop nu! Ach, nog eentje dan…

Joris |
Persoonlijke Poker Avonturen

Als je al wat langer pokert, dan is er een grote kans dat je wel eens op tilt bent geslagen na een bad beat, of het verliezen van een enorme hand met een full house negens over Azen, tegen Azen over Negens.

Vaak ben je bij een tilt, een kortstondig, maar zeer heftig ogenblik het overzicht even kwijt. Je blijft maar verhogen, ook als je weet dat geen winnende hand bezit. Je gaat mee op marginale handen zoals bijvoorbeeld K2 ongelijk, speelt door totdat je pokerbankrekening helemaal leeg is en in het ergste geval doe je nog één of meerdere stortingen.

Na een tijdje kalmeer je en besef je dat je ongelooflijk stom bent geweest. Je winst die je eerder op de avond had is weg, evenals die spelcomputer die je zo graag had willen kopen.

Maar hoe voorkom je een tilt? Kan het überhaupt wel voorkomen worden, ligt dit niet gewoon in de aard van de pokerspeler, en is dit juist wat het verschil maakt tussen een verliezer en een winnaar? Joost mag het weten! Tja, dus heb ik Joost maar eens gebeld, een goede vriend van me, eveneens een ervaren online pokerspeler.

 • Joost: Hallo met Joost.
 • Joris: Ha die Joost, alles goed?
 • Joost: Zekers! Ik heb gisteren nog een lekker potje gepokerd, stopte na een uurtje of drie met een verdriedubbeling van de $200 die ik meenam naar Party Poker.
 • Joris: Hmm, $600, dat is heel wat meer dan ik. Ik ging best wel goed, speelde op PKR Poker en begon met zo’n $80 aan een $1/$2 short handed pokertafel. Al gauw had ik iets van $400, en ik voelde mij de koning te rijk!
 • Joost: Niet slecht, dan je kan straks eindelijk die Xbox 360 kopen!
 • Joris: Helaas niet…..
 • Joost: Helaas niet??? Wat bedoel je!?
 • Joris: Het was weer eens zo ver, ik ging te lang door… Na een uurtje of 12 had ik nog maar een dikke $150 over, en op de een of andere manier… ik weet het niet eens meer precies, maar het licht ging uit.
 • Joost: Nee!!!
 • Joris: Ja… sss… da’s balen! Ik begon alles te callen, zelfs 53 ongelijk. Ik deed belachelijke pre-flop verhogingen, en voor je het wist was ik alles kwijt.
 • Joost: Dat is inderdaad balen man. Damn!
 • Joris: Yep, maar dat is nog niet alles…
 • Joost: Oh nee! Ik voel ‘em al. Nee toch he?
 • Joris: Precies, want toen ik $0 had dacht ik alles wel even terug te winnen. Ik had namelijk nog $250 staan van de vorige keer, toen het wel goed ging. Binnen 10 minuten was ALLES WEG!!!
 • Joost: Oh jeez, dit is nog erger dan ik al dacht. Waarom ben je niet gestopt man?
 • Joris: Dat is de vraag die ook door mijn hoofd spookt, en eigenlijk bel ik je daarom. Weet jij het?
 • Joost: Nou G, het lijkt me duidelijk een dikke vette tilt die je in totaal iets van $600 heeft gekost.
 • Joris: Hè hè, dat weet ik toch ook wel! Maar waarom gebeurt dit telkens weer. Ik weet dat ik een goed potje kan pokeren, als ik begin ben ik vaak de haai, maar eindig zo vaak als een guppie!
 • Joost: LOL! Pokeren gaat om geld, en het is mooi om snel geld te verdienen. Ondanks dat er veel winnaars zijn, zijn er ook veel verliezers, zoals jij. Je moet voortaan proberen je rust te bewaren dude!
 • Joris: Ja.
 • Joost: Denk je nou echt dat anderen aan tafel je niet doorhebben? Die gasten plukken je helemaal kaal. Je hebt ook vaak je kaarten laten zien zeker?
 • Joris: Nou, wel eens, maar lang niet altijd!
 • Joost: Waarom nou? Ik heb het al vaker tegen je gezegd, en zal het nu nogmaals doen. Poker is een spel waarbij de kaarten slechts een onderdeel zijn van het geheel. Veel belangrijker is de informatie die de andere pokerspelers over je vergaren. Jij geeft ze doormiddel van het tonen van je kaarten gratis informatie. Een goede speler heeft je door jongen, neem dat nou van me aan.
 • Joris: Dus helemaal geen kaarten laten zien, zelfs geen straight flush?
 • Joost: Nou ja, enkele uitzonderingen daargelaten, LOL.
 • Joris: OK, OK, je hebt gelijk man.
 • Joost: Kerel, volgende keer gewoon weten wanneer je moet stoppen. Desnoods ga je een half uurtje chillen, maar probeer je tilt te herkennen. En… die $250 had je nog kunnen hebben, maar nu lag het te makkelijk voor het grijpen. Maar eh… ik ga ff hangen, heb namelijk net de Nintendo Wii gekocht van mijn winst en mijn vriendin denkt dat ze van me kan winnen met tennis. Hè hè hè!
 • Joris: OK, en bedankt voor je goede raad. Mazzel! Oh ja, succes met tennissen hè!
 • Joost: Yo! Laters!

Uiteraard is bovenstaand gesprek verzonnen, maar het zou heel goed in het profiel van een beginnende pokerspeler passen, misschien is het zelfs wel herkenbaar voor je.

Pokeren is je geduld bewaren, telkens weer. Pokeren is alles behalve de kaarten, poker is een fantastisch spel, maar ó zo gevaarlijk voor iemand die niet met geld kan omgaan.

Of een tilt te voorkomen is? Ik denk het wel. Door veel ervaring word je wijzer, en uiteindelijk zal je leren met je pokerbankrekening om te gaan. Speel je eigen niveau, speel je eigen tempo, en onthoud dit:

 • Speel nooit en te nimmer met geld dat je niet kunt missen, of geld dat niet van jou is!
 • Geen goed humeur? Ga dan niet pokeren en speel niet door wanneer je meer aan winst denkt dan aan de kaarten en je tegenstanders.
 • Drinken en poker gaan niet samen. Concentratie is bij pokeren een van de belangrijkste factoren.
 • Herken op tijd wanneer je boven je niveau speelt. verlies je veel, dan ben je voor de haaien!
 • Bad beat? Voorkom een tilt, concentreer je op de volgende hand in plaats van op de vorige. Blijf altijd vriendelijk, de volgende keer versla je jouw tegenstander met 72 ongelijk!
 • Stoppen is stoppen! Die ene laatste ronde kan je beter overslaan.
 • Pas, pas, pas. Op de lange termijn is het zeer verstandig om met sterke aanbevolen handen te spelen.
 • Gaat je tegenstander mee, of verhoogt hij je bluf? Stap dan uit, aangezien er een grote kans bestaat dat hij een betere hand bezit.
 • Heb je een goede hand? Speel deze dan als een goede hand en elimineer alle kaarten jagers. Gratis kaarten voor jouw tegenstanders kunnen je een hoop geld kosten.