Gigagonnie’s Poker Blog (Deel 2)

Joris |
Gigagonnie's Poker Blog - Deel 2

Mijn tweede poker blog heeft wat langer geduurd dan oorspronkelijk de planning was. Dit komt doordat ik even een break van poker heb genomen. Waarom? Variantie!! Voordat ik bij PokerStrategy meer leerde over de theorie achter Short Stack Strategy (SSS) had ik nooit van dat woord gehoord. Of ja, misschien toch wel, jaaaaaren geleden bij het vak statistiek op de HEAO. Maar er was een reden waarom ik dat toen zo snel mogelijk heb laten vallen!

Misschien zou ik moeten zeggen dat eigenlijk mijn onmogelijkheid om met variantie om te gaan ervoor heeft gezorgd dat ik wel een break moest nemen als ik niet mijn bankroll wilde wegtilten. Op een gegeven moment lukte er niets meer, al mijn goede handen werden gekraakt. Als ik Vrouw van een willekeurige soort Vrouw van een willekeurige soort had, had de tegenstander Aas van een willekeurige soort Heer van een willekeurige soort en hitte één van beiden. Als ik Aas van een willekeurige soort Heer van een willekeurige soort had, had de tegenstander Vrouw van een willekeurige soort Vrouw van een willekeurige soort en kreeg ik er natuurlijk niets bij. Mijn zorgvuldig opgebouwde bankroll was gedecimeerd. Omdat ik het niet van me af kon zetten, heb ik een pauze ingelast.

Maar nu ben ik “back with a vengeance”. Nieuwe inzichten enzo. Alles waar het om gaat in poker is dat je op lange termijn winstgevend speelt. Eigenlijk moet je alle keren dat je speelt als één grote pokersessie zien. Soms verlies je, soms win je. Zeker een spel als SSS is een hoog-variantie-spel. Maar wel één met een goede basis en duidelijke regels, daar houd ik wel van. Nog steeds blijft het een uitdaging om met variantie om te gaan. Maar één van de mooiste verklaringen die ik tegenkwam rondom variantie was deze. Laten we zeggen dat je een pokertoernooi speelt. 1 hand heb je Aas van een willekeurige soort Heer van een willekeurige soort vs Aas van een willekeurige soort Boer van een willekeurige soort, hier ben je 70% favoriet. Een tweede hand krijg je Vrouw van een willekeurige soort Vrouw van een willekeurige soort, tegenstander blijkt 10 van een willekeurige soort 10 van een willekeurige soort te hebben. Hier ben je 80% favoriet. Een laatste hand krijg je Aas van een willekeurige soort Heer van een willekeurige soort tegen een andere Aas van een willekeurige soort met lagere kicker. In dat geval ben je 70% favoriet. De kans dat je al deze handen wint is:

  • na eerste hand: 70%
  • na tweede hand: 80% van 70% = 56%
  • na derde hand: 70% van 56% = 39,2%

Als je in alle gevallen All-In bent gegaan, lig je in 60% van de gevallen uit het toernooi! Dit is natuurlijk ook door te trekken naar Cash Games, zelfs die waar je favoriet bent zul je niet altijd winnen. Eureka! Natuurlijk wist ik dit al, maar deze (mathematische) inzichten maakten het wel een stuk makkelijker relativeren.

Aldus verder gegaan op Mansion met behulp van de adviezen van PokerStrategy. Om op mijn vorige blog terug te komen: het halen van de punten om de bonus vrij te spelen is zeker (deels) haalbaar! Ik heb niet hoger dan NL10 gespeeld en toch al $ 20 verdiend, omdat de bonus in delen van 10 dollar wordt uitbetaald. Een ander sterk punt van PokerStrategy is dat ze veel artikelen hebben over strategie en wiskunde achter poker, video’s en live coaching waarin sessies worden geëvalueerd en een uitgebreid forum waar je o.a. handen kan posten om te laten evalueren. (jaja, je hoort het: ik ben fan! :)). Kritisch blijven kijken naar je eigen en andermans spel is de enige manier om een betere hengelaar te worden.

Dus het criterium van een pokerspeler moet zijn: heb ik de hand op de lange termijn winstgevend gespeeld?

En daar komt gelijk het volgende probleem om de hoek: hoe meet je dat? Na telramen, Excel bestanden en handmatig handhistories tellen overwogen en verworpen te hebben kwam ik tot de conclusie dat je dit eigenlijk alleen met tracker software kan doen. Maar ja, die programma’s kosten geld en mijn uitdaging is juist geen “eigen” geld toe te voegen maar met niets te beginnen en me zo omhoog te werken. Bij PokerStrategy kun je zo’n tracker, genaamd Elephant, gratis downloaden. Ook in de trialversie blijft ie handen registreren en kun je dus in ieder geval grafisch zien hoe je je bankroll aan het wegtilten bent, maar de HUD (Head Up Display – ik raak nog eens thuis in dat pokerjargon!) is dan erg beperkt (om niet te zeggen waardeloos).

Dus dit wordt mijn volgende uitdaging: het geld bij elkaar spelen om PokerTracker 3 aan te schaffen. Waarom die? Die heeft een Micro Stakes versie van $ 44.99 (€ 30) terwijl die van Holdem Manager $ 55 is. En we blijven Hollanders, ons ben zuunig! Huidige stand: $ 13+ and counting!

1 reactie

Joris 26 september 2009

Hey Gonnie! Ik vind het heel leuk om weer wat van je te lezen en kijk alweer uit naar je volgende artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *